Religion innebär att man tror på en fysisk eller metafysisk gud, väsen eller ande. Ateism i sin tur innebär att man förnekar gudstro av alla de slag.
Begreppet religion har alltid varit diskutabelt och många har tolkat det efter sina egna värderingar. Tusentals år tillbaka så trodde människor på gudar i bergen, havet och på andra geologiska betingelser. I Norden så trodde man på asagudar, vilket faktiskt gett upphov till exempelvis veckodagen torsdag efter åskguden Thor. Efter ett tag började människan istället att tro på en enstaka gud, Gud som judendomen, kristendomen och islam följde. Dessa tre religioner benämns för abrahamitiska religioner.
Dock var de en och samma religion fram till ungefär 500-talet efter vår tideräkning, och splittrades därefter i nämnda tre grenar. Det råder än idag stark polarisering mellan de tre religionerna, och att få till ekumeniska samfund dessa emellan är svårt. Därför finns det än idag kyrkor (kristendomen), synagogor (judendomen) och moskéer (islam) som fungerar som religiösa samlingslokaler.
Genom att besöka https://www.ljungsjoberg.se/ kan du som församlingschef hitta lösningar på vanliga problem såsom spelmissbruk, stress och andra företeelser som drabbar såväl präster som andra. Företaget har modeller som man kan ta del av. Företaget utbildar varje år ungefär 10 000 personer runt om i Sverige, på deras arbetsplatser.
Begreppet ateism står för att man avsäger sig sin gudstro, men det kan också handla om att man blir född ateist. Idag är det vanligare än någonsin i Sverige att inget dop sker, än mindre att ungdomar väljer att konfirmera sig. Sverige betraktas av många som att vara sekulariserat, det vill säga icke beroende av religion på något sätt.
Agnostiker kallas de som har valt att inte tro på gud, men kan tänkas göra det om tillräckliga bevis kommer på bordet. Agnostiker står alltså med ena foten i ateismen och den andra foten i religionen.
Religionen har fortfarande en markant prägel på de allra flesta länder, vi firar kristna högtider och fastar under Ramadan. Kyrkor och moskéer finns i de flesta länder. I Sverige arrangeras ofta skolavslutningar och högtidsfiranden i kyrkan, något som är omdiskuterat men fortfarande accepterat. Dock tillåts inte konfessionella inslag längre, det vill säga att präster får hålla bönestunder eller att biblar delas ut till barnen som de sedan får behålla och bära hem.
En del vuxna besöker kyrkan i samband med lucia, påsk eller nattvard. Tiden där hela byn var tvungen att vistas vid söndagsgudstjänsterna är sedan länge förbi, likaså att prästen för in uppgifter om församlingen i kyrkoböcker. Det görs idag av Skatteverket och Statistiska Centralbyrån.
Troligtvis kommer religionen att gå på större tillbakagång, i takt med att folk flyttar och ägnar mer tid åt karriär och familj.