Oavsett om du ska studera religion eller något annat ämne blir dina valmöjligheter större om du skriver högskoleprovet och presterar väl på det, men hur ska du studera inför det? Högskoleprovet innehåller olika delmoment och exakt vilka frågor som dyker upp i respektive ämne hålls hemligt fram tills dess att proven delas ut. Hos Hpguiden.se kan du höja dina chanser att uppnå goda resultat. Hos dem hittar du mängder av övningsuppgifter för högskoleprovets alla delar och du kan också anlita en individuell coach som kan ge dig anpassad rådgivning. Med hjälp av Högskoleprovsguiden ligger ett 2.0 inom räckhåll!
Zenbuddhismen är en förgrening av buddhismen som till största del har sina rötter i Kina men som idag praktiseras mestadels i Japan. Ur ett perspektiv går det att förstå zenbuddhismen som en reaktion liknande den som representeras av protestantismen gentemot katolicismen. En slags förenkling av religiösa doktriner som de första zenbuddhisterna menade hade börjat skymma vad buddhismen egentligen handlade om. Zenbuddhismen är tänkt att vara pragmatisk och praktiskt förankrad i människans vardag.
En viktig fråga är förstås om det överhuvudtaget spelar någon roll att kalla ett visst tankegods för religion eller filosofi. Ur ett perspektiv har det ingen som helst betydelse. Skulle du fråga en zen-buddhist skulle svaret förmodligen landa i att både ’religion’ och ’filosofi’ är etiketter som inte har någon egentlig bäring på själva innehållet i det som etiketteras. I den ’vanliga’ världen är vi dock besatta av etiketter vilka ibland spelar en avgörande roll för hur vi känner inför saker, människor, fenomen osv. Inte minst om man är ateist och skyr allting som har religiösa förtecken.
Det är viktigt att komma ihåg att buddhismen, som Zen springer ur, består av ett omfattande tankegods. Enligt vissa skolor lever vi i en spirituellt präglad verklighet där vi omges av andar och gudomar av olika slag, även om ingen av dem spelar någon avgörande roll för våra liv. Andra skolor är betydligt mer vardagsnära och gör egentligen inga anspråk alls bortom den konkreta verklighet vi befinner oss i. Till de senare hör just Zen.
Det ska visserligen tilläggas att inte heller Zen förnekar möjligheten att det existerar en andlig verklighet bortom vår egen. Om du väljer att tro att så är fallet är upp till dig, men att praktisera Zen kräver egentligen inte att du gör något ”leap of faith” överhuvudtaget. Snarare handlar det om en negation av tro. Allt är möjligt, men det vi överhuvudtaget inte kan veta något om är det bäst att lämna därhän. Det är i det absoluta engagemanget i våra vardagsbestyr som vi hittar glädjen i att existera. Det är i min mening en filosofi väl värd att bejaka.