För dem som är intresserade av religion och dess många aspekter så kan det vara en god idé att studera ämnet på universitetsnivå. Det finns ett antal olika ämnen relaterade till religion, och bland dessa hittar vi bland annat teologi och religionshistoria, men även antropologi, historia och sociologi. Runtom i Sverige så finns det ett antal högskolor att ansöka till och vid Stockholms universitet kan man bland annat läsa religionsvetenskap och religionshistoria med god behållning.
För den oinvigde så kan dessa två olika ämnena verka vara synonyma och även om de förvisso har studier av religion som gemensam nämnare så finns det en hel del skillnader. Läser man religionsvetenskap så koncentrerar man sig mer på de Abrahamiska religionerna liksom världsreligioner i allmänhet och lär sig om vad de innebär. En religionsvetare kan senare bli lärare i religionskunskap i skolan eller kanske studera till att bli präst.
Religionshistoria är, precis som namnet avslöjar, kunskapen om religionernas historia och här brukar man börja med att studera de tidigast kända kulturerna och deras trosföreställningar och fortsätta in i moderna tiders kulter och religiösa samhällsfenomen som New Age och Nation of Islam i USA. Man läser också mycket om olika skolor och hur de förklarar fenomenet religion ur olika perspektiv som till exempel religionspsykologi och religionsekonomi.
Oavsett vilken gren man väljer att gå in på så är studier om religion alltid mycket intressanta vare sig man är troende eller ej. Det är ett fantastiskt sätt att se religion från många vinklar liksom att lära sig om kulturer andra än sin egen. En av de första sakerna man får lära sig är att vi alla är etnocentristiska, det vill säga att vi dömer allt utifrån vår egen kultur, vilket är en viktig lärdom i sökandet efter klarhet i religiösa frågor.