Alan Watts

Det spelar ingen roll om du är religiös eller ateist. Ibland blåser det storm i själen, och vi kan behöva någon att hålla i handen. Det kan vara svårt, om man inte är beredd att tro på magi och mirakel. För de som aldrig kunnat vända sig till någon gudstro för tröst är det svårt. Det är ett andligt och intellektuellt problem. Det finns de som helt enkelt inte kan köpa bibelns gud som någonting annat än en metafor, i någon mån frikopplad från vår verklighet.

På tal om att ibland behöva någon att hålla i handen. Även företag behöver extra hjälp ibland. Förhoppningsvis är det inte en existentiell kris som föranleder att företaget behöver hjälp. Mer sannolikt växer verksamheten och då kan det plötsligt krävas kompetent personal med kort varsel. Bravura är ett snabbast växande bemanningsföretag. Varför växer de då så snabbt? Antagligen är det väl för att de är duktiga på att få fram rätt personal för sina klienter.

Teologisk akademiker

Alan Watts föddes 1915 i England. När han var 23 år gammal flyttade han till USA och började träna zen. Han tog senare prästexamen. Han blev dock inte långvarig i den kristna kyrkan. År 1950 lämnade han prästämbetet och flyttade till San Francisco och började arbeta på fakulteten för asiatiska studier vid Kaliforniens institut för integrerade studier. Det var i rollen som akademiker som Watts skulle göra stort avtryck i spridningen av österländsk och buddhistisk filosofi i väst. Under tidigt 1960-tal syntes han emellanåt i amerikansk TV, samtidigt höll han också mängder av uppskattade föreläsningar och seminarier. Många av dem kan du hitta på Youtube. Särskilt intressant är ett tal som kallas för ”Zen Tales and Legends”. Watts dog 1973 i Kalifornien.

Livsfilosofi för tvivlare

För sådana som aldrig har kunnat vända sig till någon gudstro för tröst är Alan Watts människan att lyssna till. Till den ateist som instinktivt ryggar tillbaka inför alla antydningar om religiositet ska det i sammanhanget framhävas att Alan Watts hittar sin filosofiska hemvist i den gren av buddhismen som är känd som zen. Frågan är dock om det är helt rättvist att uppfatta zen som en religion. Många skulle hävda att det snarare är en disciplin inom filosofin. En filosofi vars mål är att vi ska se och uppskatta verkligheten för vad den är.

Det är dock fullt möjligt att lyssna på och uppskatta Watts även om man inte känner sig det minsta villig att tro på någonting. Faktum är att det till och med är en fördel. De analyser och slutsatser Watts presenterade i sina föredrag är klartänkta och skoningslösa. Han hemföll aldrig åt new age eller magiskt tänkande. Förutom den magi som finns i verkligheten, om vi bara tittar tillräckligt noga.